Iránsky prezident Rúhání označil holokaust za trestuhodný zločin

25.09.2013 Celý región


New York (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání označil dnes holokaust za trestuhodný zločin spáchaný na židoch nacistami, ale poznamenal, že je na historikoch, aby určili rozsah toho, čo sa počas druhej svetovej vojny stalo.

Rúhání to vyhlásil v odpovedi na otázku televízie CNN, či si - podobne ako jeho predchodca v úrade Mahmúd Ahmadínežád - myslí, že holokaust je mýtus.

Rúhání uviedol, že vo všeobecnosti je trestuhodný a odsúdeniahodný každý zločin proti ľudskosti v dejinách, vrátane zločinu spáchaného nacistami na židoch.

Izraelská vláda pred časom kritizovala Rúháního - umierneného duchovného, ktorý sa od svojho zvolenia za prezidenta snaží o diplomatické otvorenie sa Iránu Západu - za to, že neodsúdil Ahmadínežádovo popieranie holokaustu. Rovnakú otázku ako v noci nadnes CNN totiž Rúhánímu položili aj v minulotýždňovom rozhovore pre NBC.

"Nech sa dopustili na židoch akýchkoľvek zločinov, odsudzujeme to," povedal Rúhání pre CNN. "Siahnuť na ľudský život je opovrhnutiahodné. Nezáleží na tom, či je to život žida, kresťana alebo moslima. My v tom rozdiely nerobíme," zdôraznil iránsky prezident.

Súčasne si však Rúhání neodpustil útok na Izrael ako hlavného nepriateľa svojej krajiny, keď vyhlásil, že ak na skupine ľudí bolo spáchané násilie, neznamená to, že si môže uzurpovať územie inej skupiny ľudí a okupovať ho. "Mala by tam byť nestranná diskusia," dodal v súvislosti s okolnosťami vzniku Izraelského štátu.

Rúháního predchodca v úrade Mahmúd Ahmadínežád označil svoje popieranie holokaustu za jeden zo svojich najväčších hrdinských činov. "Táto téma bola tabu, o ktorom nikomu na Západe nedovolili ani len počúvať," uviedol Ahmadínežád začiatkom júla v prejave, v ktorom spätne hodnotil svoj čas v prezidentskom úrade. Dodal, že on mal dostatok odvahy, aby o tejto záležitosti začal hovoriť. "To zlomilo chrbtovú kosť západnému kapitalistickému režimu," vyhlásil.

Od prvého zvolenia za prezidenta v roku 2005 sa Ahmadínežád opakovane vyhrážal, že zničí Izrael a holokaust označil za "rozprávku". Jeho výroky viedli k celosvetovej vlne kritiky a odsúdenia.

Počas systematického vyvražďovania v Európe v druhej svetovej vojne za nemeckého diktátora Adolfa Hitlera bolo zabitých približne šesť miliónov Židov. Popieranie holokaustu je v Nemecku a ďalších krajinách trestné.

Rúhání označil Ahmadínežádove protiizraelské výroky za "nenávistnú rétoriku", ktorá priviedla krajinu na pokraj vojny.
 

Vyberte región

mark